Werken bij U2!

9 augustus 2017 | Auteur: Niels Klabbers
Werken bij U2 in de Arena met TeamQ14

Door Jesse Oberdorf – Student, altijd op zoek naar een leuke bijbaan

“Dus jij mag hier naar U2 staan kijken, en krijgt er ook nog eens voor betaald? Wat een droomavond!”

Werken als concertganger

Tijdens een avond werken achter de bar in de Amsterdam ArenA word ik meerdere malen met deze uitspraak geconfronteerd. Aan de andere kant van de bar bevindt zich een vrolijke man of vrouw, die ik net van de nodige drankjes heb voorzien. Deze benadrukt dan nog even quasi-verontwaardigd dat zij een stevig bedrag heeft moeten neertellen om hier te mogen staan, terwijl ik voor mijn aanwezigheid, bij datzelfde concert, nog betaald krijg ook! Lachend nemen ze afscheid en verdwijnen tussen het publiek. En ik zal je vertellen, ik deel dat gevoel wel. Eigenlijk hebben ze helemaal gelijk. Werken tijdens het concert van U2 in de ArenA voelt eigenlijk alsof ik zelf een concertganger was, en ik hield er nog een leuke cent aan over ook!

Werk via WhatsApp

Omdat ik al eerder voor Team Q14 een aantal klussen heb mogen doen, is mijn aanmelding voor U2 na een aantal WhatsAppjes al geregeld. Super makkelijk. Op zaterdagmiddag begeef ik mijzelf naar de ArenA, waar de rijen met fans alsmaar langer en langer worden. Na een korte aanmelding bij ingang F (personeel) ben ik echter binnen enkele minuten binnen. Personeels-shirtje aan en snel door naar de briefing. Het werk achter de bar is niet al te moeilijk, maar een korte en krachtige uitleg zorgt voor een zeker gevoel; laat die mensen maar komen!

De twee uur voor het daadwerkelijke concert begint zijn de piekuren voor het barpersoneel. Mensen willen een lekker drankje, terwijl ze opgewarmd worden door het voorprogramma. Noel Gallagher, oud Oasis-gitarist, krijg ik er als barmedewerker gratis bij! Met een kleine vertraging, zoals dat een band van het formaat U2 betaamd, begint de show even na 21.00 uur. Doordat de bar waar ik werk op het veld staat, kan ik de show van dichtbij meemaken. Vanaf dat moment voel ik mij dan ook meer toeschouwer dan medewerker! Het publiek is in de ban van Bono en zijn Ierse vrienden, dus begeeft zich nog maar een enkele keer naar de bar. Een snelle en goeie service is dan wel noodzakelijk, want niemand wilt zijn favoriete nummer missen!

“Wacht, kreeg ik hier nu óók nog voor betaald?”

Na tweeëneenhalf uur knallen houden de mannen het voor gezien. De ArenA stroomt leeg en de laatste gasten komen nog snel even hun tegoed opmaken. Voldaan zie ik iedereen zich richting de uitgang begeven. Niet lang daarna zit mijn shift er ook op. U2 live, dat ik dat heb mogen meemaken! Wacht, kreeg ik hier nu óók nog voor betaald? Op 30 september komen de Rolling Stones naar Amsterdam. Ik stuur alvast weer een WhatsApp naar team Q14. Daar wil ik zeker bij zijn!

Ook werken in de ArenA via Team Q14? Meld je dan nu aan door je naam en telefoonnummer te sturen naar student@teamq14.nl.