Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

18 november 2020 | Nieuws
Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

Sta je op het punt te solliciteren op je droomvacature? Dan zit je vast met één prangende vraag: Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief? Met deze brief zorg je ervoor dat je indruk maakt op de werkgever en uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw motivatiebrief eruit knalt? Nou… met deze tips!

1.    Maak aantekeningen

Zorg eerst voor een kladblaadje, voordat je begint met schrijven. Waarom een kladblaadje? Nou, op dit blaadje schrijf jij op wie je bent op professioneel gebied, wat je kwaliteiten zijn en waarom ze jou zouden moeten aannemen. Focus je niet direct op het schrijven van de perfecte zinnen. Dat komt later wel!

2.    Begin met een leuke anekdote

Kladblaadje volgeschreven? Top. Dan kan je nu beginnen met schrijven! Begin je brief met een leuke anekdote over jezelf. Hiermee ben je origineel en trek je direct de aandacht van de werkgever!

3.    Wie ben jij?

Heb je je kladblaadje nog? Mooi. Want nu ga je opschrijven wie jij bent op professioneel gebied. Schets in twee a drie zinnen een beeld van jezelf aan de hand van je werkervaring en opleiding.

4.    Wat heb je tot nu toe bereikt?

Zorg dat je motivatiebrief geen ellenlange opsomming wordt van je cv. Probeer vooral vanuit je eigen ervaring te spreken, wanneer je het hebt over vorige werkervaringen. Kom met voorbeelden wat jij bij jouw vorige werk of opleiding hebt bereikt!

5.    Waarom deze baan?

Waarom wil jij per se hier werken? Leg in je eigen woorden uit waarom je deze functie wilt en waarom je bij dit bedrijf wilt werken.

6.    Waarom jij?

Je bent niet de enige in de vacaturevijver. Er zijn soms wel tientallen andere sollicitanten die zitten te vissen. Het bedrijf heeft genoeg keuze… Waarom zouden ze dan bij jou moeten happen? Nou dat ga jij ze uitleggen. Schrijf waarom jij hun missende tandwiel bent. En wat ze missen als ze niet voor jou gaan!

7.    Blijf jezelf

Blijf vooral lekker jezelf. Probeer niet te veel vanuit de werkgever zijn bril te kijken. Doe jezelf niet voor als de perfecte kandidaat. Want die bestaat namelijk niet!

8.    Schrijf met veel enthousiasme en overtuiging

Deze laatste tip spreekt voor zich. Zorg ervoor dat je je brief met veel enthousiasme en overtuiging schrijft. Het laat meteen zien dat je gemotiveerd bent.

Hebben deze tips je geholpen? Mooi zo! Wil je he-le-maal klaar zijn om te gaan solliciteren? Lees dan snel Negen tips om jouw cv een boost te geven!

Heb je je droomvacature nog niet gevonden? Ga dan snel naar: https://www.teamq14.nl/vacatures  en vind jouw perfecte (bij)baan!