Hoe maak je een verpletterende indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

17 december 2020 | Nieuws
Hoe maak je een verpletterende indruk tijdens een sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Éen stap dichterbij je droombaan. Maar het is nog zeker geen gelopen race! Je moet eerst een goede indruk achterlaten tijdens je sollicitatiegesprek. Maar… hoe doe je dat? Nou, met de do’s en dont’s van ons natuurlijk!

1.    Op tijd komen

Deze tip spreekt natuurlijk voor zich, maar dat maakt hem niet minder belangrijk! Zorg dat je op tijd bent voor je sollicitatiegesprek. Stippel daarom je reis goed van tevoren uit. Arriveer niet een minuut voorafgaand aan je gesprek op de locatie, maar zorg er daarnaast ook niet voor dat je veelte vroeg op de locatie arriveert.  

2.    Draag de juiste outfit

Zorg dat je de juiste outfit draagt tijdens je sollicitatie. Draag kleding waar jij je comfortabel in voelt, maar zorg er tegelijkertijd ook voor dat deze kleding bij de bedrijfscultuur past.

3.    Stevige handdruk en oogcontact

Geef een stevige handdruk en maak oogcontact met je gesprekpartners. Gooi daarnaast je glimlach in de strijd. Dit zorgt voor een zelfverzekerde eerste indruk!

4.    Let op je lichaamstaal en houding

Ga niet als een onderuitgezakte zoutzak tegenover je gesprekpartners zitten. Maar ga daarnaast ook niet als een cafeïne stuiterbal tegenover je gesprekpartners zit. Let tijdens het gesprek op je lichaamstaal en houding. Zorg dat je geïnteresseerd, alert en vriendelijk overkomt.

5.    Vragen stellen

We hebben het in onze vorige blogs al paar keer benoemd. Maar zorg dat je vragen van tevoren hebt voorbereid. Dit laat zien dat je je hebt verdiept in de functie. Daarnaast kan jij middels deze vragen erachter komen, of deze baan ook voor jou een perfecte match is.

6.    Luister aandachtig

Luister aandachtig naar wat jouw gesprekpartners te melden hebben. Ben met je hoofd voor de volle 100% bij het gesprek. Ben je dat niet, dan kan het namelijk zo zijn dat je belangrijke details mist en je ongeïnteresseerd overkomt.

7.    Ben jezelf

Blijf tijdens het gesprek vooral lekker jezelf. Profileer jezelf niet als de perfecte kandidaat. De perfecte kandidaat bestaat namelijk toch niet en je gesprekpartners prikken dwars doorheen als je jezelf wel zo voordoet!

8.    Vermijd sociaal wenselijke antwoorden

Zeg niet wat je denkt dat je gesprekpartners willen horen, omdat je die baan zo graag wilt hebben. Je denkt met deze sociaal wenselijke antwoorden de perfecte kandidaat te zijn. Maar niets is minder waar… je gesprekspartners prikken dwars door je sociaal wenselijke antwoorden heen. Geef antwoorden waar jij achterstaat en durf je kritische en afwijkende visie te tonen. Zo zorg je er tenminste voor dat je opvalt!

9.    Onvoorbereid het gesprek in gaan

Zorg dat je niet onvoorbereid het gesprek in gaat. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk en je zit net wat gemakkelijker en zelfverzekerder tegenover je gesprekpartners als je weet waar je het over hebt. Hulp nodig met een goede voorbereiding? Check dan deze tips!

10. Negatief zijn

Negativiteit is een enorme afknapper tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg dat je een positieve instelling hebt en meet jezelf een open en vriendelijke houding aan.

11. Onderbreek je gesprekspartners niet

Probeer je gesprekpartners niet te onderbreken. Het is voor je gesprekspartners ontzettend hinderlijk als jij continu door hun verhaal loopt heen te tetteren. Wacht daarom netjes je beurt af en geef daarna pas je antwoord.

Alles genoteerd? Dan ben jij helemaal klaar om een verpletterende indruk achter te laten!

Nog geen sollicitatiegesprek op de planning staan? En ben je nog op zoek naar je droombaan? Ga dan naar: https://www.teamq14.nl/vacatures en vind jouw perfecte (bij)baan!