Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

26 november 2020 | Nieuws
Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Mooi! Maar voordat het zover is, moet je je natuurlijk wel goed voorbereiden! Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Maar hoe zorg je voor een goede voorbereiding? Nou… met deze tips!

1.    Ken de vacature

Je hebt de vacature natuurlijk al een paar keer doorgelezen toen je je motivatiebrief aan het schrijven was. Maar lees de vacature nog een paar keer door voordat je op gesprek gaat.

2.    Ken het bedrijf

Waarschijnlijk heb je je al verdiept in de werkgever toen je aan het solliciteren was. En heb je daarbij een aardig beeld gecreëerd over het bedrijf. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om nog een kijkje op de site te nemen, om eventuele gemiste informatie op te nemen.

3.    Bereid je voor op eventuele vragen

“Waarom ben jij geschikt voor deze functie? Wat zijn je goede eigenschappen? Waar kan je jezelf nog verbeteren?” Tijdens het gesprek krijg je natuurlijk een kruiwagen vol vragen. De werkgever probeert er namelijk achter te komen of jij het missende tandwiel in hun organisatie bent. Bereid je daarom alvast voor op eventuele vragen!

4.    Bereid vragen voor die je wilt stellen

Ook jíj krijgt tijdens het gesprek de kans om vragen te stellen. Dus… wat zou jij nog willen weten over de functie en het bedrijf? Om niet ter plekke vragen uit de hoge hoed te hoeven toveren, zorg je ervoor dat je wat vragen van tevoren hebt voorbereid. Vragen stellen betekent dat jij je hebt verdiept in de functie en het bedrijf. Daarnaast kom jijzelf ook te weten of het een perfecte match is.

5.    Plan alvast je reisroute

Waar is het gesprek en hoe kom je daar? Welk vervoer gebruik je? En hoe lang duurt de reis? Zorg dat je je reisroute alvast hebt uitgestippeld en check de dag zelf nog of er enige vertragingen zijn. Zo zorg jij ervoor dat je keurig op tijd bij het gesprek bent!

6.    Leg alvast je outfit klaar

Leg de avond van tevoren alvast je outfit klaar voor het gesprek. Dit bespaart je een hoop gestress op de dag zelf!

7.    Zorg dat je fit bent

De laatste tip spreekt natuurlijk voor zich. Maar toch benoemen we hem! Zorg dat je fit bent voor het gesprek. Ga bijvoorbeeld eerder naar bed. Zo zorg je er namelijk voor dat je energieker, alerter en scherper bent op het gesprek.

Tips genoteerd? Dan kan je nu beginnen met je voorbereiding. Succes!

Nog geen sollicitatiegesprek op de planning staan? En ben je nog op zoek naar je droombaan? Ga dan naar: https://www.teamq14.nl/vacatures en vind jouw perfecte (bij)baan!